Transportbur – Stål, plastik eller stof? Hvad er bedst?

Stål

Fordele

Transportbure i stål er solide, og priserne på burene er for det meste i den lave ende, dvs. under 500 kroner. Det afhænger lidt af størrelsen.

Ulemper

Ulempen ved et stålbur er, at de kan rasle lidt under kørsel, men dette kan løses ved at fastmontere det med reb eller lignende.

Plastik

Fordele

Igen er burenes priser ofte langt nede. Der ses ikke problemer med raslen under kørsel, og så kan de ofte deles i to: En bund og en top. Det betyder, at hunden kan vænne sig til at ligge i bunden som en hundeseng eller hundesofa. Det kan anbefales at lade den ligge i sengen et par gange, før den kommer ind i bilen i sit hundebur. Det kan modvirke angst i forbindelse med kørsel i bil.

Ulemper

Der er ikke mange ulemper ved at transportbur i plastmateriale. Skulle man være meget uheldig, kan materialet flække ved hårde stød, men dette er usædvanligt, især med bure af kvalitet.

Stof

Fordele

Transporttasker i stof er noget af det billigste, som man kan købe. Desuden er de meget nemme at transportere, idet de hører til den letteste form for transport af hund.

Ulemper

Ulempen er klart, at et sådant “hundebur” ikke har fast sider. Det betyder, at man er nødt til at placere hundetasken bag bagsædet eller et af passagersæderne. Ellers er der ikke rigtigt noget sikkerhedsmæssigt argument for at bruge det. Desuden er de ikke altid så holdbare som stålbure og alu. Selv plastik er mere solidt.

Lidt adfærdspsykologi

Nogle hundeejere oplever, at hunden er bange, de første par gange den skal med i sit hundebur. Løsningen hedder adfærdspsykologi. Hunden skal forbinde hundeburet med noget positivt. En nem måde at skabe denne association på er at give hunde helt korte ture ud til noget, som den meget gerne vil, fx friture på en mark eller leg med andre hunde. Ganske korte ture og derefter alt det positivt. Hunden vil hurtigt danne en positiv association mellem turen i bilen og alt det gode. Her kan man naturligvis også bruge godbidder.

Mine hunde er så glade for at komme med i bilen, at de hellere løber ind i bilen end ned til vejen, også hvis der står en anden hund nede ved vejen.

I andre sammenhænge

Der kan være andre ting end et transportbur til hunden, som den frygter. Metoden er den samme, og det er desuden klogt at arbejde med langsom tilnærmelse. Det betyder, at hunden skal se og høre det, som den frygter, men på afstand. Herefter kan man langsomt nærme sig det, som den er bange for. Et konkret eksempel kunne være skudræd hund. Ved skudrædhed bør man begynde på en afstand af en halv kilometer. Det virker ikke at luske ud til et par jægere, fx til en andejagt. For det er slet ikke sikkert, at der bliver affyret skud, og måske synes jægere, at det er lidt irriterende, at der står én og glor. Nej, det bedste er at stå en halv kilometer fra en skydebane. Hvis din hund oplever frygt på denne afstand (det burde den ikke), så gå længere væk. Ellers er det bare at nærme sig skydebanen stille og roligt. Det virker meget bedre, hvis der er andre hunde nede ved banen. Det betyder, at din hund glemmer at være angst for skud. Jeg vil anbefale, at hunden kommer ud af sit transportbur, længe før man er på banen.

Transportbur hund

Leave a Reply

Your email address will not be published.