Hunde: 99 % positiv metode og hvad så….?

Jeg er tilhænger af det, som mange kalder “positiv hundetræning”. Grundprincippet er ros og leg, altså “positive” ting.

Men som overskriften antyder, er det min mening, at man også bør bruge en lille smule af det, som nogle sikkert vil kalde “negative” metoder. Ja, det lyder jo ikke videre… positivt.

Men når jeg hører de sørgeligt historier om hunde, som hopper ud af deres transportbur fra bilen og videre ud på vejen for at blive kørt over, så kan jeg ikke lade være med at tænke på, om ikke man i virkeligheden hjælper hunden med en streng stopkommando. Stop betyder stop. Under alle omstændigheder.

Tag nu mine egne hunde. Den ene vil faktisk godt komme på indkald, hvis “aftalen” er, at den skal have en godbid. Men det virker bare ikke, hvis den jagter en hare. Den vil – selvfølgeligt – hellere efter en hare, end den vil hen til mig og mine godbidder. Men nogle gamle jagthundetrænere anbefaler, at man lærer en god dækkommando. Det kan fx foregå ved, at man kommanderer dæk og umiddelbart efter giver et hårdt ryk nedad. Jeg har set, hvordan hunde begynder at lystre efter én gentagelse. Nogle skal have lidt mere overtalelse.

Min pointe med overskriften er, at man kun skal bruge den slags strenge metoder 1 % af tiden. De 99 % er godbid, leg og hvad du ellers kan finde på af positive træningsmetoder.

Uanset hvordan man vender og drejer det, er der ikke noget positivt ved en hund, der bliver kørt over. Og i værste fald kan hunden på vejen ende med alvorlige personskader, fordi nogle billister instinktivt drejer, når de ser hunden.

I øvrigt er der netop gode muligheder for at rose hunden, når den begynder at lystre. Det var – især i begyndelsen – mit problem, at der til hundetræning sjældent kom muligheder for oprigtig ros, for hunden gjorde sådan set hele tiden mere eller mindre, hvad den slev havde lyst til. Giv hunden mulighed for at vise, hvad den kan.

Transportbure

Leave a Reply

Your email address will not be published.